Rodzaje kieliszków – jakie szkło do jakiego alkoholu?

Oprócz eleganckiej zastawy stołowej i zestawu do kawy i herbaty, każda szanująca się gospodyni powinna mieć w domu komplet kieliszków do serwowania alkoholi. Najlepiej jest posiadać w swoim kredensie szkło do każdego rodzaju alkoholu – na wypadek, gdyby przyszło zaserwować gościom któryś z nich. Z reguły jednak w nowoczesnych domach pije się tylko wybrane rodzaje trunków – dlatego dobrze jest posiadać odpowiednie kieliszki.

Najpopularniejsze alkohole pite w Polsce

W polskich domach serwuje się podczas rodzinnych uroczystości przeważnie wódkę. Dlatego warto mieć w swoim kredensie komplet minimum sześciu kieliszków do wódki. Oprócz wódki, chętnie pijamy również wina, piwa, nalewki i drinki różnego rodzaju. Czy koniecznie trzeba mieć w swoim kredensie wszystkie rodzaje kieliszków? Jeśli rzadko pijemy alkohol lub podejmujemy gości – wystarczą tylko te rodzaje szkła, które zdarza nam się serwować w domu. Jeśli jednak mamy możliwość posiadania różnych kieliszków i chętnie sięgamy po rozmaite rodzaje trunków – warto zaopatrzyć się w kilka zestawów do różnych alkoholi.

Rodzaje kieliszków do alkoholu

Oto, czym charakteryzują się poszczególne kieliszki:

  • Do wódki: pojemność 25ml. Może być na nóżce lub bez nóżki. 
  • Do wina czerwonego: duże, szerokie, na nóżce – mają zapewniać duża powierzchnię kontaktu wina z powietrzem w celu rozwinięcia jego aromatu. Kształt tulipana lub kielicha. Cienkie szkło. Pojemność 200-250 ml.
  • Do wina białego: takie jak do czerwonego, jednak o mniejszej pojemności – wino białe nie wymaga dużej powierzchni styku z powietrzem. Cienkie szkło. Pojemność 200-250 ml.
  • Do wody: duże, szerokie, na masywnej nóżce i grubszych ściankach. Pojemność 200-250 ml.
  • Do szampana: Kształt wydłużonego, cienkiego tulipana, na cienkiej nóżce. 
  • Do piwa: Są to kieliszki o pękatym kształcie, z charakterystycznym przewężeniem, rozchylające się ku górze. Zwykle z cieńszego szkła, na niewielkiej, ale masywnej nóżce. Ich pojemność to około 300-400 ml. 
  • Do martini: Charakterystyczne kieliszki na długiej, dość masywnej nóżce. Ich kielich rozchyla się ku górze, tworząc coś na kształt odwróconego stożka. Pojemność zwykle około 200 ml.
  • Do likierów: to kieliszki podobne jak te do wódki, jednak likiery serwuje się tylko w tych na nóżce. Wykonane są z delikatnego szkła, ale mogą mieć bardzo różne kształty, zarówno zwężane ku górze, jak i rozchylane. Pojemność 20-25 ml.
  • Do koniaku: mają pękatą czaszę i krótką nóżkę, zwężają się ku górze. 

Redakcja HB24